Single Blog Title

This is a single blog caption
12 maj 2019

Sunde hveder

//
Kommentarer0

At spise en traditionel hvede med masser af smør den ene dag om året, er jo i bund grund ikke et problem. Så hvis du helst vil have den hvide udgave fra bageren på St. Bededag på fredag, så behøver du ikke læse videre 🙂 Men vi synes faktisk, at den grove version af hvederne smager bedre (vi må konstatere, at vi er fagskadede i 8. potens). Prøv den lige! Måske finder du af, at de også er lige noget for dig.

Hveder med fuldkorn – grove hveder

De grove hveder har meget mere ‘personlighed’, mere kant og en mere kraftig smag. Vi synes, de lander bedre i maven og giver en dejlig fornemmelse i kroppen bagefter. Ikke den der oppustede tunge mavefornemmelse, man kan have efter et par gode hvide boller med et godt lag smør. Og så bliver man mæt på en helt anden måde og spiser (måske) ikke et helt fad. De har stadig den gode hvede-smag og lækre krumme. Og så kan man bage dem året rundt, hvis man skulle have lyst til det. Jeg siger det bare, sådan en grov hvede på morgenbordet er slet ikke så ringe. Jeg laver tit et fad hveder med forskellige kerner på toppen for variationens skyld.

Du kan lave dejen 1-2 dage i forvejen (så skal du kun tilsætte 5 g gær og bruge koldt vand+mælk), forme bollerne, pensle dem med mælk og stille fadet i køleskabet. Her står bollerne godt og udvikler sig og danner en masse komplekse smagsstoffer, så de får endnu mere smag. Tag gerne fadet ud af køleskabet en halv time, før de skal i ovnen. Den model bruger jeg tit i weekenden. Jeg laver en stor portion grov brøddej fredag eftermiddag, sætter den ind i køleskabet, og så er der bolledej til hele weekenden.

Her får du Anika (vores diætist’s) bedste opskrift på sunde hveder – rigtig god bagelyst.

Du skal bruge (10 stk. – ca. 200 kcal pr. bolle)

1 dl mælk

1 dl vand

50 g gær

1 æg

2 spsk. olie

½ tsk. salt

1 spsk. sukker

1 tsk. stødt kardemomme

250 g hvid hvedemel (ca. 4 dl)

Ca. 225 g hvedemel (ca. 3½ dl

Sådan gør du

Lun mælk og vand, til det er lillefingervarmt, og rør gæren ud i det. Tilsæt de øvrige ingredienser, hold lidt af hvedemelet tilbage. Ælt dejen godt igennem, og stil den til hævning, tildækket, et lunt sted i ca. 30 min.

Slå dejen ned, og del den i 10 stykker, der trilles til boller. Sæt bollerne med ca. ½ cm’s mellemrum på en bageplade med bagepapir.

Lad bollerne efterhæve til dobbelt størrelse

Pensl dem evt. med mælk eller vand, og bag dem ved 200⁰ C i 15-18 min. på næstøverste ovnrille.

Servering
Skær hvederne over og rist dem.

Vores jordbærmarmelade s. 127 i vores kogebog Madværkstedet smager fantastisk på hvederne.

Bemærk at hvederne kan fryses ned og let tøes op igen ved lejlighed.

Fakta
Hvid hvedemel er et fantastisk fuldkornsmel at bage med. Det er en anelse dyrt, men alle pengene værd. Du kan bl.a. få det fra Finax eller Amo (hvis du klikker på linket, kan du se hvordan posen ser ud). Det kan bruges i alt slags bagværk, også i kage, og giver den samme lækre krumme og hævning som almindeligt hvedemel. Og så er det fuld af fibre, vitaminer, mineraler og sunde fedtsyrer.

En melblanding med halvt hvedemel og halvt hvid hvede kan snyde selv den største fuldkornshader. Det er en anelse mørkere i farven og har en lidt kraftigere, nøddeagtig smag.

Du kan også bruge andre typer af fuldkornsmel i stedet for, f.eks. grahamsmel eller fuldkornsspeltmel, men så bliver hvederne noget grovere i konsistensen.