Single Blog Title

This is a single blog caption
13 dec 2018

Opskrift på Luciaboller og historien bag Luciadag

//
Kommentarer0

Det ser så fint ud, når de hvidklædte skolebørn kommer gående i optog med lys i deres hænder og i en krone, mens de frejdigt synger Santa Lucia. Det er en af de faste tegn på, at julen nærmer sig. Men hvorfor fejrer vi egentlig Luciadagen. Hvem var Lucia? Og skal du bage luciaboller?

Sidst men ikke mindst skal I selvfølgelig ikke snydes for en lækker opskrift på Luciaboller, eller lussekatte, som de hedder i Sverige. Luciaboller er nemlig en svensk tradition flere og flere danskere har adopteret. Og på svensk hedder de altså lussekatte. Uanset hvad du vælger at kalde dem, så smager de fantastisk! Opskriften kommer længere nede.

Charlotte, vores kok og madekspert, har lavet en opskrift med masser af lækker fuldkorn, som du slet ikke opdager 😉 Men nu får du lige allerførst historien om, hvorfor vi fejrer Luciadag.

Hvem var Lucia?

Historien om Lucia foregår i 300-tallet, hvor hun, som ung kvinde, bor i byen Syrakus på Sicilien. Modsat de fleste andre omkring hende, troede Lucia ikke på de romerske guder, men derimod på den kristne gud. Det var ikke helt ufarligt, da romerne, på dette tidspunkt, så kristne som fjender, og det var forbudt at være kristen. Historien fortæller, at Lucia trodsede faren, og om natten sneg sig ud for at dele mad ud til de fattige.

Da Lucia nægtede at gifte sig med den mand, som hendes familie efter datidens skik havde lovet hende væk til, hævnede han sig ved at angive den kristne Lucia til myndighederne. Hun blev arresteret under den daværende kejsers forfølgelse af kristne og senere henrettet.

Hvorfor fejrer vi Luciadag?

Fejringen af Luciadagen er faktisk en blanding af to forskellige trosretninger, både den gamle nordiske og den kristne.

Vi fejrer Luciadagen i Norden, fordi ifølge den gamle kalender var Lucianatten (også kaldet Lussenatten) den længste. Den mentes at være fyldt med ånde onder og troldtøj, og derfor skulle man ikke opholde sig udenfor efter solnedgang.

Fejringen af Luciadagen som en helgendag stoppede i Danmark efter reformationen, men den nuværende skik stammer fra Sverige, hvor Lucia med lyset og den hvide dragt er et billede på alle døbte, der bærer kristendommens lys igennem verdens mørke. Altså er fejringen af Luciadagen blevet en blanding af de forskellige trosretninger, både den gamle nordiske og den kristne.

I anledningen af Luciadagen skal jeres dag selvfølgelig også beriges med en dejlig opskrift på Lussekatte, altså det vi i Danmark kalder Luciabrød. Navnet Lussekatte er svensk og er, ligesom den nuværende danske fejring af Luciadagen, arvet fra Sverige. Lussekatte er rigtig flotte i farven og super lækre. Vi håber i nyder dem, men nøjes med at spise en enkelt 😉 

Luciaboller

grove luciaboller, sunde luciaboller

75 g smør
2,5 dl minimælk
50 g gær
0,2 g safrantråde
1 spsk. kogende vand
40 g sukker
2 æg + 1 til pensling
1 håndfuld rosiner
500 g hvid hvede

TIP: I stedet for safran og kogende vand. Kan du bruge ½ tsk. gurkemeje og ½ tsk. kanel. Så får brødet stadig den fine gule farve plus smagen af jul 😊

Sådan gør du

Smelt smørret i en gryde ved svag varme og kom det i en skål sammen med mælken. Opløs gæren heri. Hæld det kogende vand over safrantrådene og lad det trække 5 minutter. Kom safrantråde med vandet i skålen sammen med sukker, æg og rosiner (husk at gemme nogle af rosinerne til at pynte med).

Tilsæt melet lidt efter lidt, og ælt til dejen er glat og smidig og ikke for tør. Stil dejen lunt ca. ½ time.

Del dejen i 14 stykker og tril hver dejstykke til en pølse, som formes som et S (se billedet). Hvis dejen klistrer lidt, så dyp fingrene i koldt vand, inden du snor brødene til s´er.

Læg lussekattene på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve 20-30 min.

Pensl med æg og pynt med rosiner (de skal stoppes godt ned i dejen, ellers popper de op og falder af under bagningen). Bag dine fuldkorns-luciaboller ved 220 grader (200 varmluft) i ca 12-15 min.