Single Blog Title

This is a single blog caption
25 jan 2019

Opskrifter med rester til Madplan i Ude & Hjemme

//
Kommentarer0

Dette blogindlæg er mest til alle jer dejlige læsere fra Ude & Hjemme, som har læst tematillægget om os i uge 5. Alle andre er selvfølgelig mere end velkomne til at læse med! Indlægget handler helt kort sagt om at få brugt de overskydende madvarer fra en madplan. Og der er inspiration at hente for de fleste – uanset om du har læst Ude & Hjemme eller ej.

Bare lige en opsummering

Vi har lavet en madplan til 1 person til 5 dage med en komplet indkøbsliste til bladet. Når de 5 dage er gået, har du nogle ingredienser i overskud. Fx vil der være en rest smøreost, lidt laks, pasta og forskellige “grøntsags-stumper”. Hvad stiller du op med det?

Vi er lidt nogle bæredygtigheds-nørder, som elsker at undgå madspild og at spare penge på budgetkontoen – og det synes vi da også, du skal have muligheden for 🙂 Så her får du hjælp til at trylle dine rester af råvarer fra madplanen om til smagfulde og sunde måltider.

Efter at have lavet madplanen stod jeg tilbage med nogle rester. Alt i alt blev resterne til hele fire retter:

Du får først lidt tips til, hvad du skal gøre med de forskellige rester. Og så kommer alle opskrifterne lige bagefter – enten som et link til et andet indlæg eller direkte i teksten.

OBS: Hvis du har ganget opskrifterne op til flere personer, vil der ikke være lige så mange rester, og så kan det være, du skal ud og supplere op med lidt varer.

Hvordan får du brugt dine rester?

KØD: Jeg kunne hurtigt se på madplanen og på opskrifterne, at det var små mængder kød, jeg skulle bruge til retterne til 1 person. Mit supermarked har pakket kødet i større mængder. Derfor købte jeg kødet i de større og lidt mere økonomiske pakker. Da jeg kom hjem, pakkede jeg kødet i mindre portioner i fryseposer. Fx delte jeg mit hakkede oksekød i tre portioner: 1 portion på 150 g til 1. dagens suppe. 1 portion på 100 g til 3. dagens pizzabøf. Og i min situation stod jeg med yderligere 100 g oksekød. De to 100 g portioner kom jeg i fryseren. Den overskydende portion frossent hakkekød brugte jeg til lækker karrykål med oksekød dag 7. Opskriften er snuppet direkte fra vores kogebog Madværkstedet. Faktisk var alle ingredienserne til den her ret tilbage i min varekurv efter ugen (da jeg havde købt 1 kg løg i stedet for to løg).

RIS: Der har sneget sig en lille fejl ind i madplanen, den dag du skal lave kalkungryde. Der står at du skal koge 100 g ris. Men meningen var egentlig, at du skulle have 100 g ris i kogt vægt. Men fejlen betyder i dette tilfælde heldigvis, at du bare gemmer halvdelen af de kogte ris til dag 6. Her kan du lave en lynhurtig ret, nemlig stegte ris med æg – den opskrift er også snuppet fra vores kogebog Madværkstedet.

Gem alle rester!

I ugens løb kommer der for det meste (i hvert fald hvis du bare skal lave mad til 1 person) en del rester. Er der nogle varer, der ikke kan holde sig ret lang tid på køl, så frys det endelig ned i passende portioner til senere brug. Fx rugbrød, pålæg osv. Og ellers gem gerne ALT, der er i overskud! Selv den mindste lille rest, fx 1 spsk. tomatpuré eller en kvart peberfrugt, kan være med til, at du kan lave en masse smagfulde, spændende retter, når ugen er omme.

Yderligere var der rester til denne hurtige, hverdags- og børnevenlige ret, hvor alt bliver samlet i én gryde, så du sparer ovenikøbet på opvasken. Du får opskriften her.

One pot pasta med kalkun

Opskriften er til 2 personer.

Det skal du bruge:

2 dl hønsebouillon
200 g kalkun
80 g tørret pasta
½ pk. lufttørret skinke
300 g grøntsager (div. rester fra ugen) – i mit tilfælde champignon, rød peber, gulerødder, squash, hvidløg og spinat fra frost
½ dl madlavningsfløde
1 spsk. tomatkoncentrat
½ tsk. paprika
1 tsk. oregano
1 knivspids tørret chili
1 tsk. salt
1 knivspids peber

Evt. feta og frisk basilikum, hvis du har mere tilbage.

Sådan gør du:

Skær grøntsagerne i små tern og kalkunen i ca. 2*2 cm. Kom alle ingredienserne ned i den samme gryde – heraf navnet ’one pot’. Bring i kog under låg. Så snart retten koger, skruer du ned og lader retten simre, til pastaen er kogt. Hvis der er for meget væske i retten, når pastaen er 2 min fra færdig, tager du låget af, så væsken kan fordampe. Smuldr evt. feta henover og drys med frisk basilikum. Bon appetit. Nemt og hurtigt.

Kalkunkødet kan du enten tilberede (pande- eller ovnstege) dag 4 eller fryse det ned til dagen, hvor du vil lave denne one pot. Kalkunkød skal nemlig oftest bruges samme dag, som du åbner pakken. Hvis du har forstemt kødet, skal det bare lige varmes med i retten de sidste 5 minutter.

Lakseroulade med smøreost

De sidste rester brugte jeg til denne lille hapser. En lakseroulade, som kan bruges til en lille forret eller en hapser til en velkomst. I min pakke røget laks var der 100 g laks. Derfor stod jeg med 50 g laks i overskud. Heldigvis havde disse 50 g følgeskab af andre lækre råvare til en roulade.

Det skal du bruge:

50 g laks – gerne i pæne skiver
50 g Philadelphia light
3 strimler rød peberfrugt
½ gulerod I tynde strimler
30 g squash i tynde strimler

Sådan gør du:

Bred et stykke husholdningsfilm ud på bordet. Læg laksen på. Smør smøreost ovenpå laksen. Så lægger du grøntsagerne i en række midt på laksen. Brug filmen til at rulle laksen til en roulade, så grøntsagerne kommer ind i midten af rouladen.

Hvis du har tid, så læg rouladen kort i fryseren, så den bliver nemmere at skære i skiver. Læg skiverne på en båd af hvidkål sammen med ærtepesto – også en opskrift fra Madværkstedet.

Andre muligheder for reste-retter

Du kunne også sagtens have lavet alt mulig andet. Fx:

  • Grøntsagssuppe af dine kartoffel og grøntsagsrester med sprød topping af kalkunbaconen og skinken
  • Kylling/kalkunnuggets med råstegte kartofler og ærtepesto
  • Pasta med pesto
  • Broccoliris
  • Olie-eddikedressing
  • Oksedeller
  • Kødsauce
  • Og meget meget mere. Kun fantasien sætter grænser.

Hele konceptet med resteretter er egentlig noget vi praktiserer meget i vores daglige arbejde i madværkstederne på skolen, men også i vores gratis madplaner. Her laver vi to opskrifter ud fra sæsonens råvarer og derefter ser vi, hvad vi har af rester. Dem laver vi en såkaldt ”resteret” af. Den ender sjovt nok altid med at blive den mest lækre og kreative ret, da det sjældent er de samme varer, vi sidder tilbage med, men blot går i køkkenet og ser, hvad det bliver til.

“God leg i køkkenet. Fold dig ud og vær ikke bange for at fejle” – Charlotte Ihler Søndergaard, kok og ernæringsekspert