Single Blog Title

This is a single blog caption
4 dec 2018

Få grønt på julebordet

//
Kommentarer0


Fiskefilet, sild, leverpostej, frikadeller, flæskesteg, brunede og hvide kartofler, and og rødkål… De klassiske juleretter smager skønt og vi glæder os hele året, til vi når december måned, og vi igen kan nyde dem. Men…

Men det er også meget traditionelle danske retter, der primært består af kød, kartofler og sovs (lige i dette tilfælde hedder det ikke sauce), som ligger tungt og fedt i maven. Og det smager jo fantastisk. Men det kedelige faktum er, at det hverken er sundt for din krop (eller for miljøet for den sags skyld) at høvle så meget kød. Vi (de fleste af os ihverfald) kommer alt for let til at spise alt for mange kalorier. 

Hvad er løsningen så? Jo, der skal flere grøntsager på julebordet. Det grønne fylder meget lidt på det traditionelle julebord og klares ofte med en tomatskive til fiskefileten eller lidt rødkål til anden.

Suk, tænker du måske. Men så er det fordi, du mangler den rigtige inspiration til lækkert grønt juletilbehør.

Bum bum, og hvordan gør man så lige det?

Det er altid en super god løsning at supplere det klassiske julebord med nogle lækre salater. Her er google din bedste ven. Du kan finde et hav af top lækre, julede salater med masser af smag. Fyld salat på halvdelen af din tallerkenen, og brug den anden halvdel på de traditionelle retter. Så er du ret godt kørende.

Du får lige et par forslag fra vores diætist, Anika, og vores kok Charlotte, som har googlet sig frem til de her salater, som de vil servere for familie og gæster i december måned:

https://spisbedre.dk/opskrift/frisk-rodkalssalat-med-appelsin

https://spisbedre.dk/opskrift/sprod-kalsalat-med-frugt-og-nodder

5 sunde julesalater

https://www.isabellas.dk/mad/salat-tilbehoer/salat-med-groenkaal-og-appelsin

Traditionelle retter i grøn forklædning (men så giver du den også gas med grøn omlægning)

Som med så meget andet mad, så kan kødfri-retter være virkelig kedelige – men de kan også være sindssygt lækre! Vores kursister bliver overraskede gang på gang på vores kødfri mandag.

“Det smager jo skide godt det her??” udbrød en af vores mandlige kursister midt i 40’erne, sidst vi fik rødbede-pariserbøffer med masser af kapers og peberrod. Så måske du også bare mangler den dér aha-oplevelse, som åbner øjnene for noget nyt?

Hvis du vil gå all in på det grønne, og prøve helt at undlade kødet på bordet, så får du her et par links til nogle vegetariske alternativer til de traditionelle retter på julebordet.

Fredsfisk: https://maanebarnet.org/2012/01/19/fredsfisk/

Frækkedeller: https://plantepusherne.dk/fraekkedeller-laekre-veganske-klassiske-frikadeller/

Nøddepostej: https://meny.dk/opskrift/vegansk-noeddepostej

Svampesteg: https://www.englerod.dk/2017/11/22/svampesteg-med-aubergine-kikaerter-og-valnoedder/

Morsbrød: https://plantepusherne.dk/morsbroed-indbagt-vegansk-farsbroed-noeddesteg/
Evt. med fyld: https://plantepusherne.dk/graesk-morsbroed-fyldt-vegansk-noeddesteg/

Smæskesteg: https://thomaserex.com/2012/12/22/smaeskesteg/

Mockduck / fløjet and: http://www.veganer.nu/opskrift/floejet-and/

Skal vi godt nok til at spise mindre kød?

Lige nu er der et stort fokus på miljøet og bæredygtighed i samfundet – du har garanteret set noget i aviser, blade eller TV. Vi får at vide, at vi skal skære ned på vores kødforbrug, netop af hensyn til miljøet og klimaforandringer. Ja, den er god nok, vi bør allesammen give den en skalle og spise mindre kød og flere planter. Og heldigvis er det også godt for din krop. Så det er win win, som man siger.

Lidt (kedelige) fakta (dem må du godt hoppe over, hvis du ikke vil nørde)

I EU står fødevareproduktion og fødevareforbrug for 22-31 % af medlemslandenes samlede CO2 udledning. Heraf er kød og kødprodukter de fødevarer, der giver det største klimaaftryk pr. kg fødevare – efterfulgt af smør og ost – mens vegetabilske fødevarer giver det laveste klimaaftryk (Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet).

Den mad vi spiser, og ikke mindst mængden af kød, er derfor en relativ enkel måde du kan være med til at hjælpe miljøet og klimaet på.  

Det er der også mange, der gør, og der bliver flere og flere! Ifølge Dansk Vegetarisk Forening er der sket en stigning i antallet af vegetarer siden 2017 på ca. 40.000, så der nu er omkring 140.000 danskere, der lever helt vegetarisk. 12 % af danskerne, svarende til knap 700.000 personer, spiser overvejende vegetarisk. Og hele 32 %, dvs. mere end 1.850.000 danskere, har mindst én kødløs dag om ugen (Kilde: COOP Analyse og Dansk Vegetarisk Forening 2018). Så vi er allerede på vej.

Den plantebaserede kost vil udover et mindre klimaaftryk også betyde, at du spiser mere fuldkorn, frugt og grønt og flere sunde fedtstoffer fra planteriget. Alt dette stemmer overens med og er en del af de officielle kostråd, og dermed godt for vores sundhed.


Hvis du vil give den gas med at dulme dit klimaaftryk

stinna.dk er en fantastisk blog med vegetarmad. Her kan du finde inspiration, forslag til madplaner med vegetarretter, og du kan læse, hvad Stinna (som er vegetar) spiser til jul.

Hvis du vil prøve helt at spise uden madvarer fra dyr, så hedder det vegansk. Hvis man er veganer spiser man intet, der stammer fra dyr, heller ikke honing. På maanebarnet.dk kan du finde en guide til vegansk jul.