Single Blog Title

This is a single blog caption
11 jan 2017

Sund dadelkage

//
Kommentarer0

Den her sunde dadelkage får ikke lov til at stå i fred! Den smager helt fantastisk sødt og lækkert, fuldstændig som en rigtig kage skal gøre. Forskellen er bare, at den hverken indeholder mel eller sukker og faktisk kan sættes i kategorien ‘sund’. Ikke dårligt! Dadelkagen indeholder masser af sundt fedt, godt med fibre som giver god mæthed, gode muskelopbyggende proteiner fra æggene og masser af vitaminer og mineraler. Og så er den svampet og sød = aftenkaffe helt uden dårlig samvittighed.

Sidste torsdag kom jeg tilbage til højskolen efter en lille løbetur i øsregnvejr ved Limfjorden (det er altid fedt, når først man er derude, selvom man kan sidde indenfor og tænke noooooo), og blev mødt af et grinende madhold i fuld gang med at kreere aftensmenuens lækkerier: de gode gamle boller i karry med masser af knasende salater til og så selvfølgelig aftendesserten: The Dadelkage. Det var fedt at komme hjem til efter en våd løbetur! Kagenoterne sneg sig rundt på gangene, og lækkersulten meldte sig fluks.

Hvis der er noget, vores diætist i særdeleshed er god til, så er det at udvikle sundere opskrifter på guf. Så er det sagt. Guf skal der til, især når det oveni købet er på den sunde måde. Opskriften er tyvstjålet fra Anikas kogebog Madværkstedet, som udkom i 2015. Og vi må indrømme, at den ret tit er på menuen. Det er der vist ikke nogen, der klager over… 🙂

Kagen er skøn, bare som den er, men kan også sagtens piftes op. Vi fik blandet frisk frugt skåret i tern sammen med kagen. Det giver et friskt indspark til den ret tunge kage og et ekstra boost af gode næringsstoffer. Den smager også super lækkert med en gang rabarberkompot eller jordbærsuppe eller med lidt ristede og grofthakkede hasselnødder på toppen til at give lidt ekstra knas.

Opskrift på sund dadelkage

Opskriften på sund dadelkage giver en ret stor kage, og selvom den er fuld af sunde ingredienser, så tæller den også temmelig godt i kalorieregnskabet. Hvis I ikke er ret mange, der skal spise af den, kan du nøjes med at lave en halv portion – så undgår du at have en halv kage stående, som kalder kærligt på dig ude fra køkkenet: ‘jeg er så lææækker…. kom kom kom…. og spis af de mushi-mushi sukkersøde kakao-guffe-rester’. Vi er ihvertfald nogen, som har svært ved at modstå den fristelse. Især hvis man er alene, for så er der jo ingen, der ser det, jo! Og så tæller det ikke. Eller… Noget.

Nå, men her kommer den ihvertfald, opskriften på Anikas sunde dadelkage uden mel og sukker. Enjoy!

Du skal bruge:

100 g mandler
23 iranske dadler (ca. 260 g uden sten) – dem i en kasse som er lækre, bløde og karamelagtige
2 små bananer (175 g uden skræl)
1 tsk. vaniljesukker
1⁄2 dl ren kakao
1 tsk. bagepulver
3 æg

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 175 grader.

Hak mandlerne fint i en blender, minihakker eller foodprocessor.

Tilsæt bananer og dadler (husk at fjerne stenene) og blend videre.

Kom herefter vaniljesukker, kakao og bagepulver ved og blend det hele, til det får en ensartet blød konsistens. Blend til sidste æggene i og voila, kagedejen er færdig.

Hæld kagedejen i en lille form med bagepapir i bunden og bag kagen i ovnen ca. 35-45 minutter.

Sigt lidt flormelis ud over kagen inden servering og server den gerne med lidt blandet frisk frugt skåret i tern, en kompot eller ristet nøddeknas.