Single Blog Title

This is a single blog caption
16 maj 2025

Om nysgerrighed og det vigtige i livet..

//
Kommentarer0

Mød Trine, viceforstander og underviser på Struer højskole

Trine underviser bl.a. faget, Horisonter og holdninger. Det er et fag, hvor vi debatterer rigtig mange forskellige emner – samfundsaktuelle spørgsmål. Det kan være alt fra selvkørende biler til aktiv dødshjælp.

Nysgerrighed som mål

Mit mål med undervisningen er primært at vække nysgerrigheden hos vores højskoleelever. Jeg vil have dem til at se nye perspektiver på deres liv og deres opfattelse af verden – både om sig selv og om den måde, vi lever vores liv på som mennesker.
 Vi bliver alle sammen formet af vores livserfaringer, så det at kunne sætte ord på det, vi oplever, og tage ansvar for vores handlinger, er vigtigt.

Jeg tror på, at det er i mødet med andre mennesker og deres holdninger, at man får et nyt perspektiv på sig selv og på livet. Det synes jeg er noget af det mest spændende ved højskolen – når vi får nogle gode debatter i gang, som gør, at eleverne får et nyt syn på noget, eller måske endda ændrer syn på noget, de har haft en fast overbevisning om i mange år. Det er virkelig
interessant når det sker.

At være menneskelig

Skam kan også være et tema, der bliver bragt op. Det er et begreb, som mange af os kender, men som vi sjældent taler om i det offentlige rum. Alligevel går mange mennesker rundt og skammer sig over noget, måske noget de har båret på i mange år. Men når man siger det højt, mister det ofte sin magt, fordi skam ikke trives i det åbne. Mange frygter, at andre skal opdage deres hemmeligheder, men når man endelig deler det, opdager man ofte, at andre har præcis de samme tanker og følelser.

Det er lidt som at prøve at holde en badebold under vand. Det kræver enormt meget energi. På samme måde kan skam fylde, indtil man får sat ord på den og indser, at man ikke er alene om de tanker. Ofte er det gamle bemærkninger eller forventninger fra andre, der ligger til grund for skammen – ting, vi har internaliseret, fordi vi føler, vi burde være eller gøre noget bestemt.

Her på højskolen forsøger vi at bryde med den slags mønstre. Vi opmuntrer hinanden til at smide den slags bagage væk – ikke bare mens vi er her, men også når vi vender tilbage til vores daglige liv. Hvem bestemmer egentlig, hvad vi burde gøre? Hvor kommer de forventninger fra?

En dybere forståelse

Jeg synes, det er vigtigt, at vi ikke kun fokuserer på den faglige dannelse, som vi ser så meget i vores samfund i dag. Det er klart, at faglighed er vigtig, men vi lægger lige så meget vægt på den personlige dannelse – det at vække nysgerrigheden og få eleverne til at forstå nogle af de sammenhænge, de måske ikke har overvejet før. På højskolen får man tid til at reflektere over både sit eget liv og de større samfundsmæssige spørgsmål. Det giver en dybere forståelse af, hvordan verden hænger sammen.

Jeg vil gerne have, at folk kommer her og føler, at de kan være sig selv. Vi har mange forskellige baggrunde blandt eleverne, og det er ikke vigtigt, hvilken baggrund man kommer fra – hvad der betyder noget er, hvem man er som menneske, og hvad man kan lære af de erfaringer, man har haft. Når man kommer her, skal man ikke tænke på sin baggrund, sin uddannelse eller sin sociale status. Det, vi er interesserede i, er det menneske, man er, og den personlige
udvikling, man kan opnå her.

Det vigtige i livet

Vi lever i et samfund, hvor travlhed ofte er en værdi i sig selv. Vi er vant til fyldte kalendere, konstante aftaler og et hurtigt tempo. Men et højskoleophold er også en mulighed for at træde ud af den rytme og sætte sig selv i centrum. At sætte sig selv i kalenderen – ikke for at præstere, men for at være til stede og reflektere over, hvad der egentlig er vigtigt i livet.

Det er en proces, der kan vare hele livet. Mange bruger årtier på at opfylde samfundets krav, men når de når midtvejs i livet, begynder de ofte at stille spørgsmål som: “Hvad vil jeg egentlig med mit liv?” Det er en naturlig del af at modnes som menneske, og på højskolen kan man blive inspireret af andre, der måske allerede har taget den rejse.

Højskolen giver dermed ikke bare en pause fra hverdagen, men også et rum til personlig udvikling, hvor man kan finde nye veje i livet.

Om højskoleophold på Struer Højskole

På Struer Højskole tilbyder vi lange højskoleophold for voksne i alle aldre.
Vores mission er at få dig til at blomstre med de frø du allerede indeholder.

Rigtig mange elever tager på højskole for at finde et nyt ståsted i livet og for at nyde fællesskabet.
Vores elever er fra 35-75+ år, og der er et ret fantastisk fællesskab, med plads til at være dig selv i en ny ramme.
 
Et langt højskoleophold er fra 6 til 13 uger, og finder sted hvert forår og efterår.
Du får dit eget værelse med tilhørende badeværelse.
 
Her er en hjemlig stemning på skolen med dedikerede undervisere.

Læs mere: