Myter-og-misinformation

Drik dig ihjel – i vand!

Jo!

I teorien er det faktisk muligt at skade sig selv ved at drikke umådeholdent meget vand, og så kan vandet for den sags skyld være nok så rent.

Men nej!

Det er nok de færreste, som ender deres dage på denne måde.

Og alligevel!

Sundhed er blevet så hypet blandt danskerne, at mange af os lytter til snart den ene snart den anden selvbestaltede ”sundhedsguru” uden at have den kritiske sans aktiveret.

Madnørd, kok og højskolelærer Charlotte Ihler Søndergaard, Struer Højskole, mener, at den stærke fokus på sundhed herhjemme har nået et niveau, der ligefrem kan skade sundheden.

Myterne stortrives

Det at stræbe efter sundhed er blevet meget eftertragtet, men mange ved desværre ikke, hvad det indebærer. Myterne stortrives, og ofte er der ikke det mindste videnskabelige belæg for diverse kostråd. Værre er det, at rigtig mange kostråd er vildt ekstreme. Det er en kendsgerning, at frugt og grøntsager er vigtige i den daglige kostsammensætning. Bedst er grøntsager, men hvis du går ud og anbefaler folk, at de dagligt skal indtage 600 gram rå hvidkål, fordi det er sundt, har du ødelagt det hele for dig selv. Ingen gider spise 600 gram rå hvidkål om dagen. Sådan er mange kostråd imidlertid i dag. Samtidig står forbuddene mod at indtage snart det ene snart det andet i kø hos ”sundhedsguruerne. Alt er sort/hvidt. Problemet med de ekstreme kure er, at folk opgiver sundhedstanken og oplever nederlag, fordi de ikke kan gennemføre den enkelte kur” siger hun.

 

Kildekritik

Charlotte Ihler Søndergaards væsentligste pointe er kildekritik. Hvem anbefaler en given kur? Hvilken dokumentation eksisterer der om kuren? Og så fremdeles. Hun anbefaler, at man lige stopper op og vurderer del hele lidt fra oven.

Hun er langt fra imod kure eller diæter som udgangspunkt.

Men,” siger hun: ”I dag stritter kostrådene i alle retninger, og det er helt overordnet ikke gavnligt for folkesundheden i det hele taget. Holder vi fast i diskussionen om frugt og grønt, kan det da godt være, at grøntsager er sundest, men hvis det afholder folk fra overhovedet at begynde at lægge deres livsstil om, er vi ikke nået nogen vegne. Blandet frugt og grønt er altså bedre end ingenting.”

Lørdag den 17. august optræder hun sammen med diætist Anika Karlsen Thor på fødevarefestivalen Sans i Struer. Her stiller de blandt andet spørgsmålstegn ved, om der overhovedet findes sunde eller usunde fødevarer.