Mindful spisning

Mindful spisning i Lydens By

En frokost indtaget i dyb tavshed er en integreret del af livet på Struer Højskole

Mindful spisning er nok ikke lige dét, der harmonerer allerbedst med et slogan som Lydens By. Da slet ikke, når mindful spisning indebærer, at et måltid indtages i dyb tavshed. Og det er præcist, hvad der foregår de fleste dage på Struer Højskole i hjertet af Struer – Lydens By.

Her indtager kursisterne på de længere kurser frokosten i tavshed. Det er ikke fordi, kursisterne ikke er snakkesalige. Mindful spisning er blevet en del livet på Struer Højskole, fordi sund livsstil og velvære er nogle af de vigtigste byggesten i skolens DNA.

Overvægt

En stor del af skolens kursister har levet et liv med overvægt, og de kommer til Struer for at genfinde balancen på tallerkenen – ja i selve livet.

Ifølge højskolens daglige leder, Anika Karlsen Thor, er mindful spisning slet og ret et spørgsmål om sund fornuft.

”Med mindful spisning mærker du efter, hvad du har brug for. Så tager du en beslutning indefra. Behøver jeg en portion mere? Eller er jeg mæt? Vi har tidligere arbejdet med kostplaner, men det har været en form for yderstyring, som ikke har fungeret hensigtsmæssigt. Du spiser måske 200 gram af en eller anden fødevare, fordi dét står der i din kostplan. Du spiser ikke de 200 gram, fordi du nødvendigvis har lyst til det. Ved at spise i stilhed og lægge dit bestik efter hver bid, får du en anderledes opfattelse af maden, din sult og din mæthed. Du bliver ganske enkelt bevidstgjort om det at spise.” forklarer hun.

Mere smag

Selv om mange kursister først lige skal vænne sig til tanken om at spise i stilhed, bliver de fleste glade for det. Og det virker. Adskillige kursister beretter om, at stilheden får dem til at mærke efter og stoppe op. Smagsoplevelserne bliver også bedre. Det meget konkrete resultat er oftest markante vægttab.

Mindful spisning vakte genklang i medierne gennem 2019. Struer Højskole fik adskillige besøg fra såvel tv-stationer som dagblade, der ville vide mere om “den tavse frokost”.