Single Blog Title

This is a single blog caption
21 jan 2021

D’ Struer der dur’

//
Kommentarer0

D’ Struer der dur’

Af Benjamin Dogan Özbelli

Praktikant Ernæring & Sundhedsuddannelsen Københavns Professionshøjskole

Overskriften stod på en planche. Den havde eleverne lavet. De skulle reflektere over, hvad de ville tage med fra Struer Højskole af gode overvejelser.

Alle havde de gennemført at forløb på 13 uger. På plancher skrev de gode råd til, hvordan man kan gennemføre sine forskellige målsætninger med henblik på, hvordan man kan optimere sin livsstil.

Stop kurmageriet, ting tager tid, elsk dig selv, sæt realistiske mål, undgå stress og mange flere, lød rådene. Men hvad er Struer Højskole egentligt for en skole? Og hvad kan man få ud af et ophold her?

Struer højskole er en livsstilshøjskole. Her kan man deltage i såvel korte som lange kurser. Skolen arbejder specifikt med sundhed og trivsel ud fra et helhedsperspektiv. Alle aspekter af sundhed bliver inddraget. Det indebærer blandt andet undervisning og formidling om vægttab, fysisk aktivitet, sund kost og mental sundhed.

Skolen er placeret nær Limfjorden, og der venter eleverne mange andre, gode naturoplevelser. De bidrager til, at den enkelte kan få bedre kontakt med sig selv.

Noget af det bedste

Jeg har selv været på to højskoleophold i mine sabbatår – Hadsten og Oure Højskole. Personligt er det noget af det bedste, der er sket i mit liv. Begge ophold gav mig noget ro, en pause, nye omgivelser, nye interesser og muligheden for at blive en bedre version af mig selv.

Jeg glædede mig til at komme afsted på mit praktikforløb. Denne gang for at få en anderledes men stadig god oplevelse af at være på højskole. Nu, som praktikant, skulle jeg nemlig både undervise eleverne men også selv være elev, eftersom jeg bor i København og derfor skulle bo på højskolen under mit praktikforløb. I starten var det lidt udfordrende, da jeg ikke helt vidste, hvad min rolle i fællesskabet var. Til gengæld gjorde eleverne det rigtigt nemt for mig. De mødte mig med stor nysgerrighed og åbenhed. Hvad var jeg for en fyr? Det var skønt, og jeg følte mig hurtigt tryg i deres selskab.

Så tryg var jeg, at jeg over flere gange turde spille guitar til morgensamlingerne og sang med eleverne. Og jeg var endda stort set lige ankommet. Jeg fik grint en masse, blev rig på nye perspektiver og blev mindet om, hvor meget jeg nyder højskolelivet. Det havde jeg slet ikke regnet med.

En typisk dag

Men hvad kan man opleve på en typisk hverdag på Struer højskole? En typisk dag på Struer Højskole begynder med et godt udvalg af næringsrig morgenmad efterfulgt af fælles morgensang ud fra højskolesangbogen og gennemgang af dagens forløb. Hver mandag har man som elev også mulighed for selv at stå for en morgensamling, hvis man har noget på hjerte. Morgensamlingerne kan byde op til hvad som helst. På ”mit” hold blev der bl.a. holdt morgensamling om Grønland og dets kultur, Kim Larsen og en samling af alle hans plader, en tidligere soldats beretning om at være udsendt, Kitesurfing og meget andet.

Det var spændende at lytte til, men generelt synes jeg også det er så interessant når mennesker tør give en del af sig selv til andre. Det er jo menneskene i rummet, der skaber rammerne for fællesskabet og dermed også har en indflydelse på at forme det daglige liv på højskolen.

Så er det tid til motion. Motionsfagene kan bestå af styrketræning, konditionstræning eller yoga. Efter en god omgang motion, får eleverne lov til at koble lidt af inden frokosten.

Frokost i stilhed

Det særlige ved frokosten på Struer Højskole er, at højskolen giver eleverne et bedre og mere indsigtsfuldt forhold til, hvad der bliver serveret på tallerkenen. Frokosten bliver nydt i stilhed i 20 minutter. Det oplevede jeg som en meget værdifuld del af dagen for eleverne. På en livsstilshøjskole er maden selvfølgelig også et større omdrejningspunkt i hverdagen. Det gælder også mulighederne for selv at lave lækker mad.

Struer Højskole ønsker at inspirere til, at flere spiser bæredygtigt og benytter sig af sæsonernes råvarer. Det bliver tydeligt illustreret gennem den mad, der bliver lavet og serveret. Som elev kan man forvente en ofte farverig præsentation af måltiderne med et varieret indhold af forskellige, primært danske retter.

Højskolen følger de 10 kostråd i deres tilgang til maden, og derfor er der et større fokus på at spise flere grøntsager, men også på at anrette grøntsagerne på en måde, der gør det mere spændende at spise. Ikke mindst har højskolen et bronzemærke i økologi. Det betyder, at højskolen anvender 30- 60 procent økologiske råvarer.

Stjerneskud på to måder

I faget Madværksted deltager eleverne i små hold ad gangen. Her bidrager eleverne til at lave en lækker aftensmad. De tager ofte udgangspunkt i skolens egen kogebog, som er udarbejdet af køkkenpersonalet og af skolens Diætist Anika Karlsen Thor, som også anvendes i undervisningen. Det gør undervisningen endnu mere nærværende. På et tidspunkt skulle jeg, Anika og eleverne i fællesskab lave retten “Stjerneskud”. Vi fulgte både at følge en traditionel opskrift og en sundere opskrift. Da begge retter var anrettet, sammenlignede vi retterne med hinanden ud fra de 10 kostråd. Jeg oplevede flere af eleverne blive positivt overraskede over hvor stor forskel der var ud fra de forskellige parametre. Og så smagte det fantastisk!

Noget af det specielle ved en livsstilshøjskole er, at man kan få en unik mulighed for at tale om de svære ting og samtidig føle, man er med til at gøre en forskel – både for en selv og for andre. I mit praktikforløb oplevede jeg i hvert fald Struer Højskole som et trygt og godt fællesskab med elever, som alle kom af vidt forskellige årsager, alle med et formål: At få det bedre med sig selv.

Her var der plads til nysgerrighed og åbenhed blandt eleverne og lærerne. Så – hvorfor tage på højskole? Højskolerne tilbyder generelt trygge rammer, hvor der er plads til sjov og leg, et frisk pust i tilværelsen, nye udfordringer og nye perspektiver og ikke mindst en større personlig udvikling, hvis man er klar på det. Hvis bare noget af det ovenstående lyder interessant, er min klare anbefaling i hvert fald et højskoleophold. En investering i et højskoleophold er en investering i sig selv.