Single Blog Title

This is a single blog caption
22 jun 2019

Mindfulspisning

//
Kommentarer0

Ti stille og mærk din mad

Som det fremgik af TV MidtVest i aftes, indtages frokosten på Struer Højskole i dyb tavshed – det er der flere gode grunde til.

Det har vakt opsigt rundt omkring, at kursisterne på Struer Højskole hver dag indtager frokosten i dyb stilhed. Senest har den regionale tv-station, TV Midtvest, været forbi for at lave et indslag om den noget specielle frokost.

Det er ikke første gang, højskolens daglige leder, Anika Karlsen Thor, er blevet udfrittet om ideen til at spise i tavshed og at lægge sit bestik fra sig efter hver bid. Hun fortæller, at inspirationen til den tavse frokost kommer fra mindfullness-bølgen, som populært beskrevet handler om at være bevidst om sig selv. Her har Struer Højskole blot trukket tankegangen over i spisesituationen.

Kostplaner skrottet

”Vi har tidligere arbejdet med kostplaner, men det har været en form for yderstyring, som ikke har fungeret hensigtsmæssigt. Du spiser måske 200 gram af en eller anden fødevare, fordi dét står der i din kostplan. Du spiser ikke de 200 gram, fordi du nødvendigvis har lyst til det. Ved at spise i stilhed og lægge dit bestik efter hver bid, får du en anderledes opfattelse af maden, din sult og din mæthed. Du bliver ganske enkelt bevidstgjort om det at spise. Det er faktisk en meget enkel øvelse,” fortæller Anika Karlsen Thor.

Vildt mærkeligt

Hun erkender, at mange kursister finder det vildt mærkeligt at sidde sammen med mennesker, de ikke kender og opleve deres bevægelser og lyde under frokosten. Til gengæld vænner de fleste sig til det og bliver ligefrem glade for de tavse frokoster.

”Målet er selvfølgelig, at kursisterne tager bevidstheden om det at spise med sig, når de forlader højskolen, så den følger dem – også på ferien eller ved sølvbrylluppet,” tilføjer hun.

Til gengæld omfatter de tavse måltider kun frokosterne.

Refleksion

”Man kan jo indvende, at den tavse frokost strider lidt med højskoletanken om nærvær og det at være sammen, men specielt her på skolen, hvor vi arbejder intenst med livsstil og livsstilsændringer, giver roen under frokosten altså mulighed for refleksion, og vi hører fra flere kursister, at de efter et stykke tid trænger til denne ro. Det er jo altså også kun 20 minutter om dagen, der er stilhed,” fastslår Anika Karlsen Thor.

På spørgsmålet, om vi alle ville have gavn af at prøve det stille måltid af, svarer hun:

”Det vil i hvert fald være en aha-oplevelse for de fleste.”

Se indslaget her.

Anika Karlsen Thor forklarer journalist Jesper Mortensen fra TV MidtVest om selve årsagen til de tavse måltider.

Dejlig men stille frokost.

Charlotte Ihler Søndergaard i færd med at anrette maden til de tavse kursister.