Single Blog Title

This is a single blog caption
juleklip
16 dec 2018

Find de ting, der gør dig glad – som ikke handler om mad

//
Kommentarer0

Tit spiser vi på følelser – kender du det? Hvis du er ked af det, rasende, frustreret eller stresset? Maden giver os på en eller anden måde følelsen af en umiddelbart lettelse, en følelse af at vi forkæler os selv. Gør noget godt for os selv. Men den måde at spise på er sjældent god for os.

Og heldigvis findes der rigtig mange andre måder at fremmane den dejlige følelse på. Måder, som ikke omhandler mad. Og som sætter gang i de samme tilfredsheds-centre i hjernen.

Hvad gør dig glad?

Lav en kop god te eller kaffe, tænd et lys og find papir og skriver frem. Prøv så at lave en liste over alle de ting i dit liv, som du bliver glad af, og som ikke handler om mad. Det kunne fx være:

  • at tale med en god ven
  • at læse i en bog, et blad eller en avis i en god stol
  • at se Netflix
  • at få ordnet ting på to-do-listen
  • at strikke eller hækle
  • at pusle med projekter i garagen eller på værkstedet
  • at se familien
  • at gå en tur
  • at danse

Den eneste, der har de helt rigtige svar, er DIG: hvad gør dig glad uden mad?

Listen kan fungere som en redningsplanke i de situationer, hvor du føler du har “fortjent” noget lækkert, fordi noget har været svært, hårdt eller trist. I sådan en situation skriger overlevelsesinstinkterne på at få dig op i gear igen. Maden er så let at ty til, men husk altid på, at der er andre muligheder. Med listen ved hånden kan du starte fra punkt 1 og gøre hjernen tilfreds uden at spise for meget.

Hvis du er til de kreative sysler, så kommer her lidt inspiration til julehygge-projekter, som du ikke tager på af 🙂

Hjemmelavet julepynt og personlige gaver

På højskolen har vi en aften om ugen, hvor vi sætter os i det kreative værksted, eller krea, som det blot bliver kaldt. Og i denne tid er vores kreative værksteder selvfølgelig fokuseret på alle ting, der handler om jul. 

Og hvorfor er det en del af den sundere julekalender og af hverdagen på skolen? Jo, fordi vi skal huske at gøre ting sammen, som gør os glade! Tit er vi sammen om at spise (usund) mad – men der er så mange andre måder at være sammen på. Og kreative sysler er for rigtig mange en stund, der giver glæde, hygge og bidrager til et positivt sind.

Her kommer lidt ideer til noget super flot og dekorativt julepynt, som vi har tyvstjålet fra nogle andre kreative folk 😉

Foldet julepynt

De første ideer, vi gerne vil dele med jer, er, hvordan man folder noget smukt julepynt, som kan bruges på juletræet, men som også vil se rigtig godt ud hængende i vinduerne. De er fundet på alt.dk, og det eneste du skal bruge er noget flot papir. Der er guides til, hvordan man folder juletræer, snefnug og forskellige stjerner.

Link til foldning af juletræ: https://www.alt.dk/bolig/video-saadan-folder-du-juletraeer-af-papir

Link til foldning af julestjerner: https://www.alt.dk/bolig/video-saadan-folder-du-nemme-julestjerner https://www.cchobby.dk/7-takket-stjerne-af-kvadratisk-papir-i

Link til foldning af snefnug: https://www.alt.dk/bolig/video-saadan-folder-du-et-flot-snefnug

Giv julegaverne dit personlige præg

Du kan også bruge decemberdagene på at gøre de gaver, du giver væk, din personlige i indpakningen. Lav fin pynt, til og fra kort og sæt på. Eller du kan lave dine egne bordkort eller julekort.

Find en skabelon af stjerner, juletræer, hjerter eller lign., og skær eller klip dem ud. Det kan gøres i papir men også i pap, hvis du ønsker et lidt tykkere materiale. Hvis du gør det i pap, kan pyntet typisk holde til lidt mere. Det er især en fordel, hvis du laver pynten sammen med mindre børn… Papirklippene kan limes på bordkort til julemiddagen eller på julekortene til familien.

De kan selvfølgelig også bruges til at hænge i vinduer, på juletræet eller som bordpynt. Derudover kan de også bruges, alt afhængig af størrelse, som til-og-fra-kort eller blot som pynt på julegaverne.

Når det kommer til julepynt, er det kun fantasien (og google), der sætter grænser. Alle farver, mønstre, størrelser og former kan fungere som julepynt. Så slå jer løs, og giv fantasien lov til at flyve, og måske vigtigst af alt: hyg jer! Det er jo det julemåneden handler om.

Del gerne dine kreative stunder med os på Instagram, brug hashtagget #struerhojskole 🙂