Single Blog Title

This is a single blog caption
14 jun 2018

Rabarber op, rabarber ned, rabarber i min mave

/
Skrevet af
/
Kommentarer0

Nu er det sæson for rabarber, og jeg er vild med dem og alle anvendelsesmulighederne! ?

Faktisk er de i sæson 2 gange om året. Første gang er i foråret april-juni og anden gang er i sensommeren august-oktober. Så hvis du er så heldig at have dem i din have, så er det nu du skal slå til første gang. Hvis du derimod bor i lejlighed, ligesom jeg, så kan de med held også findes vildt i naturen – og så er det nu du skal på jagt efter de smukke, røde stængler ?

Rabarberne er simpelthen fantastiske og kan bruges i mange sammenhænge. Hjemme hos mig er det et hit med rabarberkompot og lyse rabarbermuffins med makroner – MUMS.

Men, heldigvis kan de bruges til meget mere end det. Prøv dem i tærter, marmelade, rødgrød, cupcakes, saft, i bradepandekagen ”bedstefars skæg” eller i disse koldhævede rabarberbrud fra Helene Sprogøes madblog – dén opskrift finder du her 🙂

Rabarber er ikke en frugt – men hvad er det så?

Man skulle ikke tro det, men rabarber er faktisk en grøntsag – og ikke en frugt!

Det er fordi, det er stænglerne der bruges, og ikke frugterne, og derfor betegnes det som en grøntsag. Da det er en grøntsag, indeholder de ikke nær så mange sukkerarter og kalorier, hvis man sammenligner dem med æbler eller jordbær. I praksis anvendes den dog som frugt i almene husstande.

De er som udgangspunkt meget sure, og det kræver et sødt modspil. Jordbær og rabarber komplimenterer f.eks. hinanden, og derfor fungerer de rigtig godt sammen. Hvor mange har ikke hørt om kombinationen af jordbær og rabarber? ?

Herunder ses et billede af den flotteste rabarberkompot med chili og vanilje, som er blevet lavet af vores diætist, Anika Karlsen Thor, og er fundet på hendes Instagram profil – den finder du her.

Rabarber fra haven

Plukke, plukke, plukke. Der er intet bedre end at kunne tage havens goder direkte med ind i køkkenet. Her er vi ude og plukke rabarberne i haven på KursusCenter Struer.

Hvis man selv vil give sig i kast med rabarberne i år, skal man vide, at de indeholder små mængder af oxalsyre. Mængden af oxalsyre stiger i løbet af sæsonen, men fra april-juni burde det ikke være et problem. Hvis man synes, det er generende med mængderne af oxalsyre, så kan man med fordel anvende nonoxal til at neutralisere denne.

Hvis man hverken har rabarber i sin have eller i nærliggende natur, så må man ud og købe dem i supermarkederne. Her er det vigtigt, at du kun køber de spændstige og friske rabarber. De må helst ikke kunne bøjes for meget. Og selvom jeg ikke nævnte mange salte retter før, så kan rabarber også serveres til grillet kød og fisk, samt bages og kommes i salater. Det giver noget helt andet og tilfører et frisk element til retten! ?

Opbevaring af rabarber

Rabarber kan sagtens holde sig, så pluk endelig rigelig rabarber fra haven og frys dem ned i mindre portioner. Lad hjerteskuddet blive i jorden, men træk derimod stilkene af stille og roligt, men med et sejt træk. Få hele stilken med, da det nederste af rabarberen har den bedste smag – og ellers sidder det nederste stadig på hjerteskuddet og rådner.

Skær det nederste af rabarberens ”fod” og bladet væk. Skyl stilken grundigt og skær dem i skiver. Frys dem herefter i passende portioner. Eller løsfrys dem ved at skære dem ud i skiver, placér dem på en bakke dækket med folie og stil dem i fryseren, til de er frosne. Saml dem herefter i ønskede portioner. De kan holde sig helt op til 10-12 måneder i fryseren.

Man kan også koge dem til kompot først og fryse dette efterfølgende. En anden mulighed er blot at opbevare dem i køleskabet i en plastikpose – her kan de holde sig helt op til et par uger.

Skriv en kommentar