Single Blog Title

This is a single blog caption
6 apr 2018

Stol aldrig på en tynd kok!

/
Skrevet af
/
Kommentarer0

 ”Jeg forstår simpelthen ikke at man kan være kok og så være så slank!”

Den fik jeg slynget i ansigtet for ikke så længe siden, da jeg stod og var ved at lave nogle forberedelser til aftenens madværksted. Helt klassisk tv-køkken-stils-kommentar, serveret af én af vores kursister, Stig, en ret så herlig mand i øvrigt. Og ja, i en branche, der er domineret at overvægtige mænd, har jeg hørt læssevis af den slags kommentarer som, ”stol aldrig på en tynd kok” eller ”kan du ikke lide den mad du laver?” osv. osv. Hohoho, mega funny. For jo, jeg elsker mad, der smager godt!

Riiiigeligt smør

Kokkens krydderi er som bekendt i talemåden: bacon, fløde og smør og sidstnævnte er slået godt fast af et par overvægtige og dygtige kokkebrødre, samt deres tilsvarende far. Riiiiiigeligt smør. Og bevares, ovenstående er stadig faste beboer i mit køleskab. Og brødrene er da skønne. Og hvorfor er det så populært?? Fordi det smager hammer godt. Ganske enkelt. Er det forbudt? – nej, intet er forbudt, så bliver det først spændende. Er det nødvendigt? – heller ikke. Man kan sagtens lave lækker og velsmagende mad, som oveni købet er sundt og kaloriefattigt. Hemmeligheden…? Smagsfylde!

Du skal bare bruge trylleformularen: Tryllerylle mad smag godt – NU

Det lyder så nemt, men det er det ikke altid. Men med nogle enkelte rettesnore er det ikke nødvendigt at have forbudte fødevarer og tælle kalorier. For helt ærligt, så gider vi ikke tælle kalorier… Vel? Jeg gider i hvert fald ikke. Det ender jo med, atvi har suget al saft og kraft ud af maden, inden vi når at nyde den. Fordi vi liiige skal have det registreret i madloggen. Øv.

I en travl hverdag bruger vi desværre mindre og mindre tid i køkkenet, men skal vi så ikke få det bedste ud af den sparsomme tid, vi trods alt er der?? Gør dig umage. Trylleformularen virker desværre ikke… Undskyld. Men det er så ærgerligt at bruge tid i køkkenet på at lave mad, og lige inden servering bliver der lidt travlhed, og så glemmer vi at smage til. Stop lige op engang. Glemmer at smage til…?! Så er alt dit hårde arbejde jo spildt… Det er surt. Så hvad så?

 Vi skal have mad for at overleve, men det er der vist ikke mange af os, der behøver at koncentrere os om – det er sjældent der problemet ligger her i landet. Vi spiser af mange årsager: Fordi vi er sultne, fordi vi er kede af det, fordi vi hygger med familie, venner eller os selv. Årsagen er uvedkommen – i dag i hvert fald i det her blogindlæg… Men vi skal ikke bare fylde vores mavesæk og spise til vi nærmest revner og kun kan ligge på sofaen den næste halve time. Vi skal tilfredsstilles. Vores sanser skal mættes, inden ovenstående sker. Maden skal selvfølgelig dufte af, hvad det er. Og se godt ud. Et lille tip til dig, der ikke er den skarpeste kniv i køkkenet. Sørg for at pynte bordet flot op, så smager maden allerede meget bedre, og drop technomusikken under middagen.

Her kommer det vigtige!

Det du skal tænke over, når du skal lave et lækkert måltid, er konsistens og smag. En sandwich af toastbrød, dressing og røget laks er blød i blød. Den fylder måske i maven, men den tilfredsstiller ikke dine sanser, og derfor fortsætter du med at spise. Det er som om du bare ikke bliver helt mæt. Kender du den følelse? Hvis du derimod rister brødet, og ligger noget sprød salat i, så går det allerede meget bedre. Her er der variationer i konsistensen. Din hjerne og din mund bliver mere tilfreds og du bliver hurtigere mæt. Vi vil jo også gerne have brød og salat til lasagnen og sprød bacon på kartoffelporre-suppen. Sørg for, at der er noget sprødt, blødt, cremet, glat, klumpet mm.

Smag Smag Smag – du ka’ godt

Og nu det allervigtigste: smag smag og mere smag. For at vi kan tilfredsstille vores smagsløg, skal det smage af noget. Ikke kun stærkt eller salt. Der skal både være sødt, surt, salt, bittert og umami tilstede i et måltid. Og de skal balanceres, så vi kan smage dem allesammen.

Et fyrværkeri af smag. Det er noget af en kogekunst – men med lidt øvelse, kan alle lærer det. Og du kan også. Jeg tør næsten ligge hovedet på blokken på, at du allerede har de fem grundsmage at smage til med hjemme i køkkenet, uden at du skal i en eller anden fancy helsebutik. Har du sukker, honning eller tørrede frugter i køkkenet? Så har du det søde. Mon ikke også du har citron, eddike eller surmælksprodukter (creme fraiche eller yoghurt fx) i køleskabet? Så har du det sure. Og hvordan ser det ud med salt, soya eller syltede agurker? Så kan du sætte flueben ved det salte. Det bitre kommer med peberen, den mørke chokolade, kaffe, kål, rucola og de fleste krydderurter. Umami er nok den sværeste. Men det er kun fordi, vi endnu ikke er så dus med den, for den findes rigtig mange steder og du har smagt den massevis af gange. Det er den nyeste grundsmag – endnu. Men måske også den vigtigste. Den er bedre kendt som kødsmag eller det tredje krydderi. Men den findes også alle mulige andre steder end i kød. Både i tomater, bouillon, mælkeprodukter, worcestersauce, parmesan og mange andre madvarer. Og der har vi nok også årsagen til, at vegetarer ikke mangler kødet.

Så hvad er det egentlig, jeg gerne vil fortælle dig?

 Næste gang du sammensætter dit måltid, så tænk over konsistenserne, få smidt noget knas i måltidet, og smag til – smag smag smag – prøv dig frem ved at tilsætte lidt sødt, lidt salt, surt, bittert og umami – så bliver dine sanser tilfredsstillet og mætheden kommer helt af sig selv. Velbekomme

Så til dig Stig. Jeg kan godt være normalvægtig, selv om jeg er kok. Det kan jeg, fordi alle mine sanser bliver tilfredsstillet ved mine måltider. Mine sanser bliver mættet, inden min mavesæk bliver proppet. Fordi jeg laver mad, jeg synes smager af noget. Jeg elsker at lave mad. Jeg elsker at spise god mad, men jeg hader at shoppe, så jeg må hellere kunne blive i mine bukser. ?

Skriv en kommentar